O Hollaback! pokretu

Šta je to Hollaback?

Pravi motiv uličnog uznemiravanja je zastrašivanje. Cilj je učiniti uplašiti žrtvu i/ili je učiniti da se oseća neprijatno, kako bi se napadač osećao moćno. Postoji li lak način oduzimanja te moći od napadača? Odgovor je da! Sada, pomoću svog smartfona možeš dokumentovati, mapirati i podeliti svoju priču koja nas čini korakom napred od zaustavljanja uličnog uznemiravanja. ODREAGUJ!

 

Šta znači HollaBack?

U američkom slengu označava uznemiravanje nekoga dobacivanjem seksistčkih komentara na ulici (najčešće ženama), te je iz tog razloga pokret nazvan HollaBack! (=uzvrati).  Mi smo se odlučili za reč ODREAGUJ! jer želimo da osnaživo žene/LGBTIQ osobe da počnu da uzvraćaju na ovakav vid ponašanja prijavljivanjem i javnim pričanjem.

 

Misija

Hollaback pokret čini mreža lokalnih aktivistkinja ujedinjenih u cilju zaustavljanja uličnog uznemiravanja širom sveta.  Radimo zajedno da bolje razumemo ulično uznemiravanje, da pokrenemo javnu raspravu i razvijemo inovativne strategije koje će osigurati jednak pristup javnom prostoru.

 

Vizija

Mi vidimo svet u kojem je ulično uznemiravanje apsolutno neprihvatljivo i gde svi podjednako mogu da uživaju u javnim prostorima bez straha.

This post is also available in: English, Serbian